Aldabra გიგანტური კუს ფაქტები და სამუშაო ფურცლები

ითვლება ენდემური, ალდაბრა გიგანტური კუს (Aldabrachelys gigantea) ერთ – ერთი უდიდესია კუსები მსოფლიოში, სეიშელის კუნძულებზე ალდაბრას ატოლი. 150 წლის ასაკს მიაღწიეს, ეს კუსები პლანეტის ყველაზე ხანგრძლივად მცხოვრები ცხოველები არიან.

იხილეთ Aldabra Giant კუს შესახებ დამატებითი ინფორმაციისთვის, იხილეთ ქვემოთ მოცემული ფაქტის ფაილი, ან სხვაგვარად შეგიძლიათ ჩამოტვირთოთ ჩვენი 22-გვერდიანი Aldabra Giant კუს სამუშაო ფურცელი, რომ გამოიყენოთ საკლასო ოთახებში ან სახლის გარემოში.

ძირითადი ფაქტები და ინფორმაცია

ტაქსონომია

  • ზოგადად ცნობილი როგორც Aldabrachelys gigantea, ამ სახეობებს იყენებდნენ Dipsochelys dussumieri. ორი წლის შემდეგ, ზოოლოგიის ნომენკლატურის საერთაშორისო კოდექსი (ICZN) დათანხმდა მისთვის Testudo gigantea დაარქვა და მის ამჟამინდელ სამეცნიერო სახელს მისცა დაცვა და იმუნიტეტი მისი ყოფილი სახელისგან.
  • ალდაბრას გიგანტური კუს ოთხი ქვესახეობა არსებობს: Aldabrachelys gigantea gigantea, Aldabrachelys gigantea arnoldi, გადაშენებული Aldabrachelys gigantea daudinii და Aldabrachelys gigantea hololissa.

ანატომია და გამოჩენა

  • ეს კუსები სქესობრივად დიმორფულია - გარეგნულად არსებობს განსხვავებები ალდაბრას გიგანტურ კუებს შორის. გარდა გრძელი და სქელი კუდებისა და წონის 240 კგ (550 ფუნტი), მამაკაცი ოდნავ უფრო დიდია ვიდრე ქალი, მისი საშუალო სიგრძეა 4 ფუტი (122 სმ). ქალი, თავის მხრივ, ზომა დაახლოებით 3 ფუტი (91 სმ) და წონა დაახლოებით 159 კგ (350 ფუნტი).
  • ჩანაწერების თანახმად, მსოფლიოში უდიდესი ალდაბრას გიგანტური კუს იწონიდა 350 კგ (672 ფუნტი).
  • კუს ამ სახეობას აქვს ყავისფერი ან გარუჯული მაღალი, გუმბათოვანი ფორმის კარაფა.
  • მოქმედებს, როგორც დამცავი ჯავშანი, კარაფა არის ყველაზე ძვლოვან და ხერხემლიან ცხოველთა ეგზო-ჩონჩხის ან გარსის ზედა (დორსალური) ნაწილი.
  • საკვების ძებნისას, მისი გრძელი კისერი ხელს უწყობს ხის ტოტებს მიწიდან მეტრამდე.
  • მათი ძლიერი კიდურები გახვეულია ძვლოვან სასწორებში, ასევე პატარა, წვეტიანი თავი. მათ აქვთ სქელი, მოკლე და მომრგვალო ორი სახსარი ფეხი, ბრტყელი ფეხები, რომლებიც ეხმარებიან ქვიშაზე სიარულის დროს.

ᲛᲝᲥᲛᲔᲓᲔᲑᲐ

  • ალდაბრას გიგანტური კუს ყოველდღიური ცხოველები არიან - ისინი აქტიურდებიან დღისით, როდესაც ტემპერატურა უფრო გრილდება.
  • ისინი ეძებენ საკვებს ინდივიდუალურად ან ჯგუფურად ღია სათიბებზე.
  • ისინი ასევე იჭრებიან მიწისქვეშა ხვრელებს ჭაობებში, სადაც ისვენებენ და სიგრილეს ინარჩუნებენ ცხელ დღეებში.
  • ნელი და დაცული ცხოველების მიუხედავად, ეს კუები ცდილობენ სარისკო აკრობატული ტრიუკების ჩატარებას, ზურგზე წამოწევას და დაბალი ტოტების მიღწევას.
  • მექსიკელმა ბიოლოგმა ხოსე ანტონიო დე ალზატე და რამირესმა ამ სახეობას კუებს შორის 'ნინძები' უწოდა, ამ უჩვეულო მიღწევის ქცევის გამო - ისინი ზის ზურგზე ასხამენ სიკვდილს, რის შედეგადაც ფეხზე ვერ დგებიან.
  • ისინი სოციალური ცხოველები არიან. მამრობითი კუს არის ტერიტორიული; ისინი ერთმანეთს ებრძვიან მეცხოველეობის უფლებებისთვის.
  • ისინი ადვილად თვინიერდებიან; ამ კუსებს აქვთ შესაძლებლობა სწრაფად აღიარონ თავიანთი მეკარეები.
  • ალდაბრას გიგანტური კუს ტალახში ჩაქსოვილია კოღოებისგან თავის დასაცავად. მათი საშუალო ძილი დღეში დაახლოებით 18 საათია, თუმცა საათების რაოდენობა დამოკიდებულია ინდივიდუალურ კუსზე.

ჰაბიტატი და დიეტა

  • ეს გიგანტური კუსები ენდემურია ბალახნარ ადგილებში (პლატინები) და ჭაობები ალდაბრას ატოლის კუნძულებზე, რაც სეიშელის კუნძულების ჯაჭვის ნაწილს წარმოადგენს. ინდოეთის ოკეანე . ატოლი არის კუნძული, რომელიც შედგება მარჯნისგან, რომელიც გარს ერტყმის ლაგუნს.
  • ისინი ძირითადად გვხვდება სკრაბის ადგილებში, მანგროს ჭალაში და სანაპირო დიუნებში. ალდაბრასმა ერთხელ ეს კუნძულები სხვა გიგანტურ კუსებსაც გაუნაწილა, სანამ ეს უკანასკნელნი მე -17 და მე -18 საუკუნეების დასაწყისში გადაშენებდნენ.
  • მიუხედავად იმისა, რომ ცნობილია, რომ ისინი მკვრივ, დაბალ მცენარეულ გარემოში ცხოვრობენ, ისინი კლდოვან რეგიონებშიც დახეტიალობენ, როდესაც საკვების მომარაგების სიმცირეა.
  • ისინი, პირველ რიგში, იკვებებიან გამწვანებით და, როგორც ცნობილია, სეზონურად ხელმისაწვდომი საკვების მოპოვებაა. ისინი ერთად იმყოფებიან სხვადასხვა ბალახებსა და მწვანილებზე დაფარულ ადგილებში, რომლებსაც კუს ტროფი ეწოდება. მათ შეუძლიათ დიდხანს იცხოვრონ საკვებისა და წყლის გარეშე. ალდაბრები საძოვრები და ბრაუზერები არიან.
  • ბალახოვანი ცხოველების გარდა, ალდაბრა ოპორტუნისტული ქვეწარმავლებია, რომლებიც გადარჩენისთვის იკვებებიან მცირე უხერხემლოებით და მკვდარი ცხოველებით (ლეშებით).
  • ვინც ტყვეობაში იმყოფება, სარეველებით იკვებება. შიგნით ზამთარი , ისინი თივისა და კალის დიეტაზე არიან. გამოკვლევების თანახმად, თუ კუს იკვებება ხორცის პროდუქტებით, ხილითა და ძირეული ბოსტნეულით, ისინი შეიძლება მიდრეკილნი იყვნენ გარსის დეფორმაციის, ძვლის ცუდი სიმკვრივის, ძვლის მეტაბოლური დაავადებების და თირკმელების დაზიანებისკენ.
  • მოზრდილ ალდაბრას ცხოველები მტაცებლებს არ ჰყავთ მათი უზარმაზარი ზომის გამო. მცირე და ახალგაზრდა კუს, როგორც წესი, დაუცველია და ძირითადად მათ უფრო დიდი სახეობის კიბორჩხალები იტაცებენ.

რეპროდუქცია

  • ალდაბრას სიმწიფე დამოკიდებულია ზომაზე და არა ასაკზე. მათი უმეტესობა გამრავლებისუნარიანი ხდება, როდესაც ზრდასრული ზომის ნახევარს მიაღწევს, ჩვეულებრივ ორი ​​წლის ასაკში.
  • წყვილ კუსებს წარმოიქმნება ხმაური, მამაკაცი გამოყოფს ღრმა, ხმამაღლა მსტვინავი ვოკალიზაციით და მისდევს მდედრებს. კოპულაციის ჩატარებას 10-დან 15 წუთამდე სჭირდება.
  • თებერვლიდან მაისამდე მდედრები 9–25 კვერცხს დებენ მშრალ, არაღრმა ბუდეებში, რაც მათ დაუცველს ხდის და მტაცებლების ადვილად მტაცებელი ხდება.
  • ტემპერატურამ შეიძლება გავლენა მოახდინოს გამოჩეკვაზეც. ახალგაზრდა კუს შეიძლება გამოვიდეს კვერცხის დადებიდან 3.5-დან 7 თვეში, რაც ჩვეულებრივ ემთხვევა წვიმების სეზონის დაწყებას.
  • ბავშვის კუს მგრძნობიარე და დაუცველია მტაცებლებისგან, მაგალითად ჩიტებისა და კიბორჩხალებისგან, სანამ მათი ნაჭუჭები არ დაიწყებს გამკვრივებასა და 15-დან 20 ფუნტამდე მიაღწევს.

კონსერვაცია

  • ალდაბრაზე ჯგუფურად ნადირობდნენ, საუკუნეზე ნაკლებ დროში თითქმის ყველა მათგანი გაანადგურეს. ჰაბიტატის დაკარგვა ადამიანის საქმიანობის გამო, როგორიცაა ტყეების გაჩეხვა და დასახლებების გაფართოება, ასევე იყო ამ კუს მოსახლეობის შემცირების ფაქტორი. Კლიმატის ცვლილება უახლოეს მომავალში შესაძლოა საფრთხე შეუქმნას მათ ბუნებრივ ჰაბიტატებსაც.
  • დღეს, ალდაბრა გიგანტის კუსები მოწყვლადია ბუნებაში. მათი ბუნებრივი ჰაბიტატი, ალდაბრას ატოლი, ახლა დაცულია ადამიანის გავლენისგან მას შემდეგ, რაც მსოფლიო მემკვიდრეობის ძეგლია 152,000 კუს დასახლებისთვის - ამ სახეობების მსოფლიოში ყველაზე დიდი მოსახლეობა.

გართობა ფაქტები

  • მცენარეულობის საჭმელად ცნობილი, ეს კუს იკვებება პატარა ხეებით და ბუჩქებით, რომ მიიღონ საკვები, რაც შესანიშნავია ტყის ადგილებში სხვა ცხოველებისთვის ბილიკების შესაქმნელად.
  • ითვლება რომ ადვაიტა, მამაკაცი ალდაბრას გიგანტური კუს, 150-დან 255 წლამდე ცხოვრობდა. ეს კუს გარდაიცვალა 2006 წელს, ალიპორის ზოოპარკში, კალკუტაში, ინდოეთი.
  • ალდაბრას გიგანტმა კუსმა დღემდე მოიპოვა ოთხი სამეცნიერო სახელი, რადგან მიმდინარე სამეცნიერო დებატებია მათ მსგავსებაზე ინდოეთის ოკეანის სხვა მსხვილ კუს სახეობებთან, ახლა უკვე გადაშენებულ სეიშელის გიგანტურ კუსთან დაკავშირებით.
  • ჩარლზ დარვინი , 1800-იანი წლების ბოლოს სხვა კონსერვაციონისტებთან და გუბერნატორთან ერთად მავრიკი , გზა გაუხსნა ამ კუსებს ალდაბრის ატოლში სახეობის დაცვის მისაღებად.

ალდაბრა გიგანტური კუს სამუშაოები

ეს არის ფანტასტიკური შეკვრა, რომელიც მოიცავს ყველაფერს, რაც თქვენ უნდა იცოდეთ Aldabra Giant კუს შესახებ 22 სიღრმისეულ გვერდზე. Ესენი არიან გამოსაყენებლად მზად არის ალდაბრას გიგანტური კუს სამუშაო ფურცლები, რომლებიც შესანიშნავია სტუდენტებისათვის ალდაბრა გიგანტური კუს (Aldabrachelys gigantea) ასწავლის, რომელიც ერთ – ერთი უდიდესი კუსაა მსოფლიოში, საიდუმლო კუნძულებზე ალდაბრას ატოლი. 150 წლის ასაკს მიაღწიეს, ეს კუსები პლანეტის ყველაზე ხანგრძლივად მცხოვრები ცხოველები არიან.



შეტანილი სამუშაოების სრული სია

  • ალდაბრა გიგანტური კუს ფაქტები
  • Ninja კუს
  • ალდაბრას ანატომია
  • Ninja ფაქტები
  • კუს ცხოვრება
  • მეტი ამ კუს შესახებ
  • კუს სხვა სახეობები
  • კუს vs კუს
  • Მოთხრობის დროა
  • კუს სიმეტრია
  • როგორ გადავარჩინოთ ალდაბრა

ბმული / ციტირება ამ გვერდზე

თუ ამ გვერდზე მოცემულ რომელიმე შინაარსს მიუთითებთ თქვენს ვებგვერდზე, გთხოვთ, გამოიყენოთ ქვემოთ მოცემული კოდი, რომ მიუთითოთ ეს გვერდი, როგორც თავდაპირველი წყარო.

ალდაბრა გიგანტური კუს ფაქტები და სამუშაო ფურცლები: https://diocese-evora.pt - KidsKonnect, 2020 წლის 17 თებერვალი

ბმული გამოჩნდება, როგორც ალდაბრა გიგანტური კუს ფაქტები და სამუშაო ფურცლები: https://diocese-evora.pt - KidsKonnect, 2020 წლის 17 თებერვალი

გამოიყენეთ ნებისმიერი სასწავლო გეგმით

ეს სამუშაოები სპეციალურად შექმნილია ნებისმიერი საერთაშორისო სასწავლო გეგმისთვის გამოსაყენებლად. შეგიძლიათ გამოიყენოთ ეს სამუშაო ფურცლები, როგორც უკვე არის, ან შეცვალონ ისინი Google Slides– ის გამოყენებით, რათა უფრო მეტად დააკონკრეტოთ თქვენივე სტუდენტის შესაძლებლობების დონე და სასწავლო გეგმის სტანდარტები.